keskiviikko 30. huhtikuuta 2014

Lisää taimia

Tomaatin taimia minulla on neljää eri lajiketta.
 'Roma' on ymmärtääkseni pensastomaatti, ja minulla on paikka kolmelle taimelle. Minulla onkin kolme hyvän kokoista tukevaa taimea, hieman vaaleita ne ovat, pitäisi ehkä lannoittaa. Lisäksi on kaksi surkean pientä huonoa taimea, joita ei ehkä kannattaisi säilyttää, mutta täytyyhän sitä olla varataimet, vaikka huonotkin sellaiset, jos nuo kunnolliset vaikka vahingoittuvat jotenkin. Tuossa kaurajuomapurkissa kasvaa pienen pieni 'Tiny Tim' ja Red Cherry purkissa kasvaa petunian taimi.

 'St. Pierre' taitaa olla ihan runkotomaatti, toivottavasti on edes avomaalle (tai siis aurinkoiselle seinustalle) sopiva lajike, kasvihuonetta kun minulla ei valitettavasti ole. Näitä minulla on kaksi tukevahkoa ja ihan hyvän kokoista taimea, yksi tuollainen kiemurtelija, ja yksi tai kaksi pientä taimea. Nämä ajattelin kasvattaa jossain ämpäreissä tai vastaavissa, joita minulla ei vielä ole, mutta parille kolmelle löytyisi hyvät sijoituspaikat.



 'Red Cherry' onkin kai myös runkotomaatti, vaikka onkin kirsikkatomaatti, joten en ehkä näitäkään saa kolmea enempää pihaani mahtumaan. Kylväessäni näitä ajattelin tämän olevan pensastomaatti, joita olisi pihaani mahtunut ruukuissa useampi, siksi taimia taitaa nyt olla liikaa. Taimia on 5 kohtuullisen kokoista, ja lisäksi vielä kolme pientä. Ainakin nuo kolme pientä tainta ovat ylimääräisiä, jos ne nyt edes kasvavat kunnollisiksi.



 Ja sitten 'Tiny Timit'. Kylvin kaikki viime kesänä kasvattamistani tomaateista talteen ottamani siemenet, kun ne eivät itäneet yhtä nopeasti kuin nuo kaupan siemenet ja luulin, ettei niistä kovin monet idä ollenkaan. No aika monet itivät sitten kuitenkin, mutta taimet ovat kasvaneet tooosi hitaasti. Minulla on kaksi kohtuullisen kokoista taimea. Tämä tomaatti ei kasvakaan kovin isoksi, ja sopii hyvin ruukussa kasvatettavaksi. Pieniä ja vielä pienempiä taimia onkin sitten 16 kappaletta. Kyllähän ne periaatteessa kaikkikin tuohon pihaan ruukuissa mahtuisivat, vaan mistä hommaan niin paljon ruukkuja.

Oli minulla viime kesänäkin näitä 'Tiny Timejä' aika monessa ruukussa. Viime keväänä, kun kylvin kaikki vanhat siemenet pois (parasta ennen pvm oli v. -09), kun luulin, ettei niin vanhojen siemenien itävyys enää olisi ollut kovin hyvä, no itävyys kyllä oli hyvä. Sain sitten lahjoa isääni ja veljiäni ruukkutomaatein kesällä.


No saa nyt nähdä kasvavatko nämä pienen pienet taimet edes kunnolla isommiksi. Aika monta näitä haluaisin säästää, ja kasvattaa ruukuissa, mutta kun on niin paljon muutakin.

Näissäkin kuvissa on petunian taimia pyöreissä purkeissa. Niitä on paljon, ja nyt sentään osa jo jonkin verran kasvanutkin, ei ne kyllä isoja ole vieläkään, mutta ovat kuitenkin alkaneet kasvaa.



Sitten päästään paprikan taimiin, yllä olevassa kuvassa ovat minun kuusi 'Californian Wonder' lajiketta olevaa paprikan taimeani. Nämä taimet on kylvetty ostetuista siemenistä, itivät mielestäni hitaasti ja huonosti. taimet olivat pitkään surkean pieniä, eivätkä ole isoja vieläkään, mutta ovat sentään jo alkaneet kasvaa. Niin ja kuinkahan monta paprikan taimea meinaan tarvita...hmm

Kaksi suurinta ovat suippopaprikoita tai siis siemenet on otettu suippopaprikoista, eihän sitä tiedä millaista satoa nämä tuottavat, jos tuottavat. En tiedä kuuluisiko näitä latvoa vai ei, joten latvoin toisen joitakin päiviä sitten ja ainakin näyttää siltä, että noista lehtien tyvistä on lähtenyt jotakin vihreätä kasvua. Tuossa latvomattomassa oli myös pientä viherrystä lehtien tyvissä, mutta ne eivät ole kasvaneet, sen sijaan näyttäisi siltä, että sen latvaan olisi ilmestymässä kohta nuppuja.

Tässä kuvassa on sulassa sekasotkussa 'Red Skin' paprikan jälkeläisiä sekä tuntemattoman chilin jälkeläisiä. Paprikan siemenet viime kesänä kasvattamastani paprikasta otettuja ja chilien siemenet kaupan chilistä otettuja. Kumpiakin taimia on ainakin kymmenen, eli ihan liikaa. Näitä paprikan taimia olisi lisäksi vielä kylppärissä koulimatta parissa rypälerasiassa, elleivät ole jo kuolleet valon puutteeseen. Tähänkin kuvaan on päässyt myös muutama petunian taimi.


Näitä chilien ja paprikoiden taimia on sen verran paljon, että vois testailla kaikenlaista. Kuten kylmäkestävyyttä, jos vaikka istuttais yhdet kumpaakin jo pian ulos harson alle. Latvomisen, lainnoittamisen, ruukun koon, kauempana ikkunasta kasvamisen yms. vaikutuksia voisin myös testata. Mutta ensin yritän kyllä tarjota veljilleni muutamia taimia, jos edes chili kelpaisi.

Ja vielä 5 ostetuista siemenistä kasvatettua chiliä 'Cayenne' luki pussissa.

Ensi vuonna kylvän kyllä useampaa chililajiketta, mutta vain kaksi siementä per lajike. Olishan se sentään mielenkiintoisempaa, jos olis erinäköisiä lajikkeita. Tänä vuonna "heräsin" vaan ihan liian myöhään tähän chilien kylvöön, joten en ehtinyt tilata mitään erilaisempia siemeniä mistään, lähikaupasta onneksi sentään löytyi nämä chilin siemenet.

Ensi vuonna tilaan sitten jostain jotain erimuotoisia ja -värisiä helposti kasvatettavien mietojen chilien siemeniä. Olen jo selaillut netin siemenkauppojen valikoimia ja vaihtoehtoja tuntuu olevan vaikka kuinka paljon, tosin onneksi nuo asettamani kriteerit rajaavat ihan kivasti vaihtoehtoja, niin että on helpompi pysyä kohtuudessa lajikemäärän suhteen, ehkä. Tai ehkä minulla ensi vuonna on kahdenkymmenenviiden taimen sijaan kahtakymmentäviittä eri lajiketta. No ei vaan, kun pitää kasvattaa niin paljon kaikkea muutakin, ja tomaateistakin olisi kiva kokeilla joitain erivärisiäkin lajikkeita.

Älkää luulkokaan, että kaikki mun taimet oli tässä, mutta jätetään jotain huomisellekin.

tiistai 29. huhtikuuta 2014

Taimia, taimia, taimia...

Ulkoilutin tänäänkin taimiani vähän aikaa. Tuntui kyllä sen verran kylmältä ja tuuliselta, etten uskaltanut pitää niitä kovin kauan pihalla, vaikka ne olivatkin virittelemäni harsoaitauksen suojissa. Mutta miten tuntuu, että taimipurkit vaan lisääntyy joka kerta, kun haen niitä takaisin sisälle. Otin nyt samalla, kun kuskasin niitä ulos ja takaisin sisälle, myös kuvia, ja laskeskelin taimimääriä. Mitäköhän sitä tekisi kaikille ylimääräisille? Niin ja mitkä sitten on ylimääräisiä, eihän sitä edes vielä tiedä kuinka moni niistä selviytyy aikuiseksi.

Maissin taimia on tällä hetkellä yhteensä kahdeksan. Nämä kuusi isointa ulkoilivat ja alemassa kuvassa olevat kaksi pientä alkua saivat vielä pysyä sisällä. Lisäksi vielä kahteen purkkiin on kylvetty, mutta ne eivät ole vielä itäneet. Voi olla, että kahdeksan tainta olisi riittävästi, mutta kymmenen olisi parempi. Ei siis ainakaan ylimääräisiä maisseja vielä.
















Samettikukan taimia on kymmenen eli ihan sopivasti, jos ne nyt kasvavat kunnolla.
Kuvassa näyttää olevan vain kahdeksan taimea, kaksi on jäänyt jonnekin. Nämä ovat todella erikokoisia, kuten näkyy. Yksi on oikein iso, ja kaikki muut pienempiä. Pienin tuollainen melko surkean näköinen tapaus. Aika monessa näkyi olevan jo nuppujakin. Tiedä sitten onko se hyvä vai huono, kun noin pienissä on nuppuja. (ei sentään tuossa pienimmässä)




Kurkun taimia on melko sopivasti, ehkä yksi ylimääräinen 'Beth Alpha', tai kaksi
Minulla on neljä taimea (+yksi siemen lisää kylvettynä) avomaankurkkua 'Marketmore'. Lisäksi minulla on kolme 'Konsan' taimea.

'Beth Alphaa' minulla on kolme taimea, mutta kun se ilmeisesti on partenokarppinen ja kaksi edellä mainittua eivät, joudun kasvattamaan sen sisällä. niin kolmelle taimelle ei kyllä mitenkään ole tilaa, joten ainakin yksi taimi jää ylimääräiseksi.






Tässä kuvassa ovat pienet 'Konsat' ja yksi 'Marketmore'.











Eri kaalien taimia oli yllättävän paljon.

No siis kukkakaalin taimia on kaksi, juuri sopivasti mikäli taimet selviävät. Luultavasti kasvimaalleni mahtuisi järkevästi juuri kaksi kutakin kylvämääni kaalilajia, mutta...

Parsakaalin taimia on kuusi, mutta en oikein tiedä kuinka moni näistä nyt sitten olisi ylimääräinen, kai ne nyt johonkin voisin saada mahtumaan?

Ruusukaalin taimia onkin sitten ainakin kymmenen, voi nimittäin olla, että joku purkki jäi vielä kuvasta pois. Valitettavasti nämä eivät kuitenkään ole kovin hyvän näköisiä taimia, joten en uskalla luopua vielä yhdestäkään, tai jos joku huolisi kaikkein surkeimman näköiset taimet, niin ne voisi ihan vapaasti kyllä viedä mukanaan.

Lehtikaalin siemeniä löysin kaupasta vasta vähän aikaa sitten, joten niiden taimet ovat vielä niin pieniä, että saivat olla sisällä. Taimia on sekä tässä ruukussa että tuossa toisessa taustalla näkyvässä ruukussa.








Taimia on paljon lisää, mutta jatkan juttua niistä huomenna. Huomenna sitten vuorossa ainakin tomaatit, paprikat ja chilit, ja niitähän kaikkia riittää.

maanantai 28. huhtikuuta 2014

Pihapuuhia

On ollut niin ihanan kauniita, aurinkoisia ja lämpimiä päiviä, joten olen saanut öljyttyä puutarhakalusteet ja siistittyä pihan kaiken muun ohessa. Taimien ulkoiluttamisenkin olen aloittanut, aluksi harson suojassa, mutta koska tänään oli sopivasti pilvistä ja lämmintä jätin suojaharson pois.

Tänään sain vihdoin hommattua uutta multaakin, joten lisättyäni hieman uutta multaa yhteen penkkiin, pääsin aloittamaan kylvöt ulos. Kylvin vihersipulia, porkkanaa, palsternakkaa, salaattia, retiisiä ja persiljaa. Istutin myös ruukussa esikasvattamani ruohosipulin ja muutamia huonosti kasvaneita purjosipulin taimia, jotka todennäköisesti kuolevat, mutta sisällä ne ainakin kärsivät, loput purjosipulin taimet istutan vasta vähän myöhemmin. Siellä ne ovat kaksinkertaisen harson alla.





Istutin myös muutamia mansikan taimia (viime syksyisiä rönsyjä, jotka olin istuttanut ruukkuihin ja upottanut ruukut maahan) mansikkamaani jatkoksi. En voinut istuttaa rönsyjä syksyllä suoraan oikealle paikalleen, koska siinä kasvoi ja kukki silloin orvokit. Halusin nauttia orvokeista mahdollisimman pitkään, ja viimeiset kukat niissä olikin vuodenvaihteessa. Orvokit olivat vieläkin elossa, ja niissä oli muutamia nuppuja, joten en heittänyt niitä vieläkään pois. Leikkasin kaikki kuolleet, kuivat oksat pois, ja kaivoin ne ylös ja siirsin kukkapenkkiin. Saa nähdä kuoleeko ne nyt vai lähtevätkö uuteen kasvuun, aika surkeilta ne nyt näyttää, mutta pitäähän sitä kaikkea kokeilla. Orvokkeja oli kolme, kaikkein surkeimmassa kunnossa oleva ei näy kuvassa. Muutaman mansikantaimen istutin myös kahteen(amppeli)ruukkuun.




Kylvin tänään myös jonkun verrran auringonkukkia. Jo muutama päivä sitten kylvin ensimmäiset auringonkukat ja kehäkukat viime vuonna keräämistäni siemenistä. Tänään kylvetyt oli Lidlistä ostettu pussi, jossa pitäisi olla erisävyisiä punaisia ja ruskeita auringonkukkia. Myöhemmin kylvän ehkä vielä lisää korkeampia ja matalampia keltaisia auringonkukkia, riippuen vähän siitä miten nämä ensimmäiset kylvökset itävät.


torstai 24. huhtikuuta 2014

Pepinoita ja greippejä

Jokin aika sitten ostin yhden pepinon, ja tietysti otin siitä muutaman siemenen, jotka kylvin pieneen purkkiin. Ne iti tosi nopeasti ja luulen, että kaikki siemenet iti, mutta vain kaksi taimea lähti kunnolla kasvamaan. Näistäkin toinen pitäisi saada toiseen purkkiin, että voisivat kasvaa kunnolla.


Viime torstaina kylvin neljä greipin siementä. Kaikki yhteen ja samaan purkkiin, katsotaan moniko niistä itää, ja milloin.

tiistai 22. huhtikuuta 2014

Tuleekohan näistä mun petunioista mitään?

Tuntuu, ettei mun petunian taimet kasva yhtään, vaan ovat koko ajan vaan ihan onnettoman pieniä, mutta nyt kun katselin aikasempia kuvia, niin onhan ne sentään ihan pikkuriikkisen kasvaneet. Tosi hitaasti kyllä kasvavat, joten aika mahdottomalta tuntuu, että saisin näistä kunnollisia kukkia. Kunpa ne nyt lähtisivät kunnolla kasvuun.




Nämä koulin näihin rasioihin viime torstaina, kun kasvoivat niin tiheässä.Vieläkin taimia on vaikka kuinka paljon koulimatta, kun ei oo mitään purkkeja tai rasioita mihin niitä koulisin, ja toisaalta jos tähän mennessä koulituista vaikka puoletkin kasvaisi kunnollisiksi, minulla olisi jo ihan liikaa petunian taimia. En kuitenkaan raaski heittää mitään pois. En ainakaan ennen kuin minulla on riittävän monta kunnollisen kokoista tainta.

Nämä kuvat on otettu silloin viime torstaina, en nyt saanut aikaiseksi ottaa kuvaa tämän hetkisestä tilanteesta, mutta ehkä ne nyt ovat pikkusen taas kasvaneet, odotellaan ja katsellaan, miten käy.

torstai 17. huhtikuuta 2014

Tilanpuutetta

Maanantaina huonekasvini joutuivat evakkoon olohuoneen ikkunan edustalla olevalta pöydältä, koska olohuoneen pöydälle piti saada mahtumaan osa keittiön pöydällä olleista kasveista, jotta pääsimme isäni ja veljeni kanssa kahvittelemaan keittiön pöydän ympärille. Keittiön pöydällä kun oli jo pidemmän aikaa ollut vain sen verran tyhjää tilaa, että olin juuri ja juuri mahtunut yksin syömään siinä. Isäni vei pari pientä chilin taimea, yhden avokadon taimen ja kaksi ruohosipulipurkkia, mutta se ei vielä juurikaan helpottanut tilapulaa.

Tältä näyttää olohuoneen pöytä tänään, tai näytti päivällä, nyt siihen on saatu mahdutettua vielä muutamia lisäpurkkeja. Mihinköhän seuraavaksi laittaisin näitä kylvöpurkkeja, kun vielä pitäisi tehdä lisää kylvöjä, ja siirtää taimia isompiin purkkeihin. Niin, kun siis keittiön pöytäkin on jo täyttynyt uudestaan.





Avokado löysi ihan hyvän evakkopaikan kirjahyllystä. Mangoillakin on ihan hyvä paikka lipaston päällä. Mutta nuo sitrukset ja anopinkieli näyttävät vähän hölmöiltä tuolla hyllyllä, eivätkä ne ainakaan oikein mahdu kasvamaan siinä.


Tämä kasvi, mikä sitten onkaan, voisi olla tällä hyllyllä varmaan vaikka koko kesän, jos tarvitsee, kunhan sitten pääsee syksyn pimetessä taas lähemmäs ikkunaa, että saa enemmän valoa.


keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

Kesän satoa odotellessa

Odotan jo malttamattomana kesän tomaatteja, toivottavasti tulee suotuisa kesä, että tomaattini tuottavat satoa. Minulla kun ei ole kasvihuonetta niin tomaattini ovat aika lailla säiden armoilla. Pihani on kyllä hyvin lämmin ja sopivan suojaisa ja osan tomaateista laitan ruukkuihin kasvamaan. Ruukkutomaattejahan voi sitten kasvatella vaikka sisällä, jos oikein huono kesä sattuisi tulemaan, mutta eihän niiden maku silloin tule niin hyväksi. Syksyllä sisään otetuista ruukuista sain kyllä viime syksynä pitkään todella hyviä tomaatteja, mutta ne olikin ehtineet kypsyä jo aika pitkälle ulkona. Sain minä yhdestä Tiny Timistä muutaman joulutomaatinkin, mutta  ne ei kyllä maistuneet kovinkaan hyviltä.

Ensimmäisessä kuvassa näkyy tuo Tiny Tim silloin, kun otin sen sisälle. Kuvassa näkyvät tomaatit kypsyivät oikein hyvänmakuisiksi. Vieressä näkyy kaksi pienemmässä ruukussa kasvanutta Tiny Timiä, olivat jo aika ränsistyneitä tuolloin. Tomaatit maistuivat hyviltä, mutta satoa ne tuottivat huomattavasti vähemmän kuin tämä isossa ruukussa kasvanut yksilö.

Muut tomaattini kuolivat saatuaan satonsa kypsäksi, mutta tämä alkoi lokakuun lopussa kukkia uudestaan, ja joulukuussa siinä oli muutamia kypsiä tomaatteja. Kuvassa näkyy viimeinen näistä tomaateista, en huomannut ottaa kuvaa ennen kuin olin jo syönyt muut. Tämän vuoden alkupuolella tomatti sitten kuoli.

Myös paprikani (taimena ostettu 'Red Skin') alkoi sisällä kukkia uudestaan ja tehdä paprikan alkuja. Kukkia oli runsaasti ja myös pieniä paprikan alkuja, mutta suurin osa niistä putosi pois. Kolme paprikaa kasvoi vähän isommiksi ja alemmassa kuvassa näkyy, toinen kahdesta, jotka yrittivät punertuakin, mutta tässä vaiheessa siitä alkoi pudota ja kuivua lehtiä, joten poistin paprikat. En nähnyt siinä mitään ötököitä, mutta hieman jotain seittiä, joten epäilen vihannespunkkeja. Vein kasvin heti kylpyhuoneeseen mäntysuopasuihkuun, mutta ei auttanut, loputkin lehdet kuolivat ja putosivat ja paprika kuoli. 


Tomaattien ja paprikoiden satoa saan vielä odottaa kauan, ja sadon saaminen niistä yleensäkin on epävarmaa. Mutta olen minä jotain satoa jo kylvöksistäni saanutkin; salaattia, persiljaa ja basilikaa ruukuista. Idätin myös herneen- ja auringonkukanversoja. Basilika ja persilja ovat kuvien ottamisen jälkeen vähän kasvaneet, ja versot harventuneet (koska olen syönyt niitä). Salaatista ei ole kuvaa, kun siitä ei ole enää oikein jäljellä mitään kuvattavaa.








lauantai 12. huhtikuuta 2014

Lisää kylvöjä

Eilen kylvin myös ensimmäiset maissin, kurkun, avomaankurkun ja kesäkurpitsan siemenet esikasvatukseen sisälle. Kylvin nyt vain yhden kutakin, paitsi kaksi maissia, ja kylvän niitä kaikkia vielä lisää, ehkä noin viikon välein aina muutaman siemenen kerrallaan, jos nyt maltan odottaa niin kauan. Tänään sain taas lisää maitopurkkeja isältäni, joten nyt minulla olisi taas purkkeja, joihin kylvää, kunhan vaan leikkaan ne sopivan korkuisiksi.

perjantai 11. huhtikuuta 2014

Kylvöjä

Huhtikuun ensimmäisenä päivänä kylvin ensimmäiset kaalien siemenet. Voi olla, että olisi kannattanut odottaa vähän pidempään, mutta toivon parasta. Kylvin ruusukaalia, parsakaalia ja kukkakaalia. Kolmessa/neljässä päivässä päivässä alkoivat ensimmäiset ruusukaalin idut ilmaantua näkyviin mullasta. Päivää myöhemmin ilmaantuivat kuvassa näkyvät parsakaalin taimet. Kukkakaalit eivät ole itäneet, mahtavatkohan itääkään?


Kaalit on kyllä niin monien tuholaisten suosiossa, että niiden kasvattaminen voi osoittautua muutenkin huonoksi ideaksi, mutta haluan nyt kuitenkin kokeilla muutamilla taimilla. Kovin monelle taimelle ei ole edes tilaa, mutta tänään kylvin kuitenkin vielä toiset erät noita samoja kaaleja kuin aiemmin.

keskiviikko 9. huhtikuuta 2014

Samettikukan taimia

Samettikukan siemenet itivät nopeasti, ja taimet lähtivät hyvin kasvun alkuun. Ensimmäisen kelvöerän seitsemän tainta kasvavat pikkupurkeissaan ja tänään istutin toisenkin kylvöerän kolme pientä taimea pieniin purkkeihin. En tiedä mitä muille taimen aluille tapahtui. Olen varma, että kahdeksasta kylvämästäni siemenestä iti useampi kuin kolme, mutta nyt taimia ei enää ollut enempää. Nämä ryhmäsamettikukan siemenet ostin Lidlistä ja lajike on 'Bolero'

maanantai 7. huhtikuuta 2014

Pienen pieniä

Petunian siemenet olivat pienen pieniä, joten kai se oli odotettavissakin, että niistä kasvaa pienen pieniä taimia. Olen harventanut näitä varovaisesti pinseteillä nyppimällä, joitakin hieman isompia taimia laitoin toisiin astioihin kasvamaan yksittäin. Voi olla, että nekin taimet olivat vielä liian pieniä, ja kuolevat siirtämisen seurauksena, mutta ainakin näillä on nyt hieman enemmäni tilaa kasvaa vähän isommiksi. Täytyy kyllä vielä jatkaa harventamista, mutta se on vaan kovin hidasta puuhaa. Lisäksi välillä on vaikea valita, minkä taimen jätän ja minkä nyppään pois.


Tässä ovat nämä hieman isommat pienet, mutta kuten näkyy kovin pieniä ovat nämäkin vielä, enkä usko, että kaikki selviytyvät, mutta toivottavasti ainakin useimmat lähtevät nyt kasvamaan kunnolla. Pienen pieniä alkuja nyt ainakin on niin paljon, että toivon, että edes jotkut kasvavat isoiksi.


lauantai 5. huhtikuuta 2014

Yrttejä

Olen kylvänyt ruukkuihin yrttejä. Huhtikuun ensimmäisenä päivänä kylvin timjamia. Muita yrttejä kylvin jo aiemmin, ja ne ovatkin lähteneet ihan kivasti kasvuun.
 persiljaa
 Salaatti on kurotellut kohti aurinkoa, ja siksi ohutvartista ja sotkuisen näköistä, mutta ihan hyvän makuista.
 oreganoa
 basilikaa
 Ruohosipuli on kovin hentoista ja kasvaa harvassa.
Rosmariinin siemeniä oli pussissa kovin vähän, eikä itävyyskään tainnut olla kovin suuri.