keskiviikko 8. huhtikuuta 2015

Viisi puutarha-aiheista kysymystä ja vastausta

Sain jo aikaa sitten Jupiterin parta -blogin barbajovikselta viiden puutarha-aiheisen kysymyksen haasteen. Sen jälkeen olen saanut pari muutakin haastetta, mutta aloitan vastaamisen nyt tästä ensimmäisenä saapuneesta, ja toivottavasti sitten pian seuraa jatkoa muiden haasteiden osalta.

Tässä haasteessa siis vastataan viiteen puutarha-aiheiseen kysymykseen, keksitään viisi uutta puutarha-aiheista kysymystä ja haastetaan viisi bloggaria jatkamaan haastetta.


Ensin vastaukseni barbajoviksen kysymyksiin:

1. Kuinka paljon vietät aikaa puutarhalla?

Vietän "puutarhassani", joka siis on pieni rivitalon takapiha, lyhyitä aikoja kerrallaan, mutta useita  kertoja päivässä, kauniina kesäpäivinä. Talvella en oleskele puutarhassani juuri ollenkaan, ja alkukeväästäkin melko vähän. Loppukeväällä sitten enemmän ja kesällä ja syksyllä eniten.

2. Jos sinulla ei olisi puutarhaa, mitä tekisit? Riittäisikö ikkunapuutarha, vai ryhtyisitkö palstaviljelijäksi tai sissipuutarhuriksi? Vai tyydyttäisivätkö puutarhavierailut viherpeukalosi kutsua?

Voi apua, kauhea ajatuskin, en tiedä, mitä enää tekisin ilman puutarhaa. Vähintään perustaisin ikkunapuutarhan ja toivottavasti olisi mahdollisuus edes parvekepuutarhaan. Palstaviljelijäksi minusta ei luultavasti olisi, mutta jotenkin tätä harrastusta olisi saatava jatkaa.3. Millainen puutarhatyyli vetoaa sinuun?

Runsas, luonnollinen, puolivilli, mutta hoidettu. Oma puutarhani ryöpsähtää helposti liiankin villiksi, vaikka puutarhani pitäisi kokonsa puolesta olla helposti hallittavissa.4. Kirjoitatko puutarhapäiväkirjaa vai riittääkö blogi muistiinpanoille?

En tiedä voiko sitä ihan puutarhapäiväkirjaksi kutsua, mutta teen muistiinpanoja ja luonnostelen suunnitelmiani puutarhavihkoon.5.Miten hävität rikkaruohot? Torjunta-aineilla, vanhan kansan menetelmillä, syömällä vai annatko kaikkien kukkien kukkia, myös rikkakukkien?

Rikkaruohot ovat oivaa ruokaa, keväällä ja alkukesästä tuoreiden rikkaruohoversojen syöminen on pääasiallisin torjuntakeinoni. Rikkaruohoilla on pihassani kuitenkin ihan vapaata tilaa kasvaakin, ja mielellään sitten myös kukkia, monilla niistä on kauniit kukat :) Ne rikkaruohot, jotka väkisin yrittävät kasvaa aivan väärässä paikassa ja viedä tilaa huolella vaalimiltani hyöty- tai koristekasveilta tulevat kitketyiksi pois. Torjunta-aineet ovat aivan tarpeettomia ainakin näin pienessä puolivillissä puutarhassa.


Minun kysymykseni:
1. Mikä tai kuka sai sinut puutarhaharrastuksen pariin?
2. Millainen puutarhasi on?
3. Millainen olisi unelmiesi puutarha?
4. Millainen puutarhuri olet?
5. Miten valitset kasvit puutarhaasi?

Haastan seuraavat bloggarit:
Viidakkoparveke -blogin Paula
Bikken pilttuu -blogin Bikke
KässäRitu vaan :-) -blogin KässäRitu
Puutarha on kotini -blogin Gitta
(olen) ihan pihalla -blogin Tuitiina

Näitä haasteita tuntuu nyt kiertävän aika paljon, ja kaikilla ei varmasti ole aikaa vastailla kaikkiin, mutta vastailkaa, jos ehditte ja innostutte.

9 kommenttia:

 1. Olipa kivat vastaukset! Rivitalon piha on mainio minipuutarha, ja hyvällä suunnittelulla sinnekin saa mahtumaan paljon kasveja. Hieno krassilajike sinulla!

  Suhtautumisesi rikkaruohoihin on mainio: olen samaa mieltä, että monet niistä ovat itse asiassa aika kauniita ja mikä parasta, hyviä keittiökasveja! Yksi parhoista maistamistani simoista on voikukkasima. Mutta ihan niin paljon voikukkaa ei kyllä omalla pihalla kasvanut, piti lähteä erikseen keräämään ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Itse ainakin yllätyin, kun aloin tätä puutarhaani tähän pihaan suunnitella ja laittaa, siitä miten paljon tänne mahtui kaikenlaisia kasveja. Tietysti, puista ja suurista pensaista voin vain haaveilla ;)

   Voikukkasimaa en olekaan maistanut, kuulostaa mielenkiintoiselta.

   Poista
 2. Kiitos haasteesta, yritän jossakin välissä tehdä haastepostauksen, puutarha haasteet on kivoja, varsinkin nyt kun vielä vain haaveilee tuonne puutarhaan pääsystä...lunta edelleen 20-40 senttiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, kun otit haasteen vastaan. Voi, onpas siellä vielä paljon lunta!

   Poista
 3. Kiitos haasteesta! Minulla tässä on meno, olen hetken pois, mutta sen matkan jälkeen palaan haasteeseen. Kiitos vain kivoista kysymyksistä! Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, kun otit haasteen vastaan. Mikään kiirehän vastaamisella ei ole ;) Oikein mukavaa loppuviikkoa sinullekin!

   Poista
 4. Oi voi, nyt vasta huomasin, että Sinulla on haasteiden kanssa ruuhkaa.
  Joka tapauksessa en enää peru sitä, että blogissani Mie Turus on Sinulle taas yksi haaste! Valitan, yritä jaksaa!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos haasteesta! Pääsee jonon jatkoksi, kyllä minä siihen aikanani vastaan :) oikein mukavahan näihin on vastailla, vaikka uusien kysymyksien keksiminen ja uusien haastettavien löytäminen onkin aikaa vievää, joten saatan kyllä näissä seuraavissa haasteissa hieman oikaista ;)

   Poista
 5. Kiitos haasteesta! Minullakin menee jonon jatkoksi. Vastaan siis myöhemmin, kun on taas enemmän aikaa käytettävissä blogitouhuun.

  VastaaPoista