sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Tomaattitoiveita

Toiveissa pitkä lämmin syksy, jotta tomaattini kypsyisivät ulkona. Aidan vieressä kasvavissa kolmessa 'Roma' luumutomaatissa on paljon raakileita, mutta vain muutamia kypsiä tomaatteja olen tähän mennessä saanut niistä. Tiedän, etteivät ne kaikki mitenkään voi ehtiä kypsyä ulkona ja joudun ottamaan loput jossain vaiheessa sisälle kypsymään, mutta kun nyt edes (suurin) osa kypsyisi ulkona.

Näissä kahdessa kuvassa on vain pieni osa kaikista raakileista, pikkusen, mutta vain hyvin vähän väriä on suurin osa raakileista saanut.
Tämä tomaatti kasvoi kasvimaalleni itsestään siemenestä. Taimen huomasin ensimmäisen kerran kesäkuussa, ja siinä se on saanut kasvaa kurkkujen keskellä ilman minkäänlaista hoitoa. Jossain vaiheessa muistan huomanneeni siinä pari kukkaa, mutten kiinnittänyt siihen silloin sen enempää huomiota. Tänään huomasin siinä kaksi isompaa ja yhden pikkuisen raakileen. Koko taimi ei ole varmaan puoltakaan metriä korkea ja se seisoo tukevasti pystyssä ilman mitään tukia. Leikkasin sen latvan, ainoan siinä kasvaneen varkaan ja alimmat lehdet pois, ja nyt toivon, että raakileet kypsyvät. Todella ihana yllätys kasvimaalla!

Kirsikkatomaatteja olen saanut ihan kivasti, sellaisenaan olen nitä syönyt. Muutaman 'Tiny Tim' -ruukun otin sisälle jo puolitoista viikkoa sitten, muut tomaatit ovat saaneet vielä olla ulkona. Sekä 'Red Cherry't että useimmat 'Tiny Tim'it ovat kypsytelleet tomaattejaan ihan hyvin ulkonakin. Kesäkuun kylmillä ulkona olleet 'Tiny Tim'it jäivät kyllä hyvin kitukasvuisiksi ja alkoivat raakileiden teon vasta hyvin myöhään, eikä niissä ole kaikissa vieläkään tainnut olla ensimmäistäkään kypsää tomaattia, ja lopuissakin vasta muutamia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti