torstai 22. toukokuuta 2014

Paahdetta ja rakeita

Lauantaiaamuna kannoin kaikki taimeni ulos. Yritin rakennella niille jonkinlaisia tuuli- ja aurinkosuojia, jotta ne selviytyisivät aurinkoisesta päivästä ulkona, mutta illalla kotiin tullessani totesin, että osa taimista oli kärsinyt sekä kuivuudesta, auringosta että tuulesta. Suurin osa taimista selvisi onneksi kuitenkin hyvin vähin tai olemattomin vaurioin.

Parhaimmat tomaatin taimeni olivat kärsineet eniten, ja olivat niin surkean näköisiä, että pelkäsin pahinta. Tuuli oli riepotellut niitä, ja ne olivat pahasti nuupahtaneita. Päätin istuttaa taimet kuitenkin heti illalla kasvimaahan, kuten olin aikoinutkin, kävi miten kävi. No nehän alkoivat toipua pikkuhiljaa, mutta sitten maanantaina saivat niskaansa raekuuron ja ensimmäisestä selvittyään vielä toisenkin, eikä ne rakeet olleet mitään ihan pieniä. Toisen raekuuron ja sen jälkeisen rankkasateen jälkeen tomaattien taimet olivat kyllä surkean näköisiä, mutta ihme kyllä menetin vain yhden, joka ei ollut alunperinkään kovin hyvä.

Tässä nämä moneen kertaan koetellut tomaatin taimeni, kuvasin tänä aamuna. Kuten näkyy ovat vähän kärsineitä, rakeet katkoi ja irrotti lehtiä, mutta näyttävät tänään kyllä jo paljon paremmilta kuin näyttivät maanantai-iltana.

Nuo pienet istutin vasta raekuuron jälkeen tuohon vanhaan kylmälaukkuun, nämä toiset selvisivät rakeista pienin vaurioin.

Oikeanpuoleisen pienen taimen istutin rakeiden tappaman taimen tilalle tiistaina. Valkoisessa astiassa kasvaa yksi maissin taimi ja siihen on myös kylvetty lauantai-iltana yksi maissin siemen. Tuohon eteen istutin esikasvattamiani kosmoskukan ja ruiskaunokin taimia, joiden toivon kasvavan pian ja peittävän nuo ämpärit taakseen. 
Tomaattien edessä kaalimaa, kuvasin tänä iltana, kun vihdoin katsoin harson alle kunnolla. Ilmeisesti rakeet olivat katkoneet useita kaalin taimiakin. Istutin tilalle loput lehtikaalin taimet. Ei näytä kovin hyvältä, pieniä ja huonoja taimia. Parvekelaatikossa petunian taimia. Parvekelaatikoita siirtelen paikasta toiseen ainakin toistaiseksi.Lauantai-iltana istutin myös maissit ulos. Maissien lomaan kylvin herneitä, ja tomaattien vierelle pensaspapuja. Sunnuntai-iltana istutin viisi avomaankurkkua ja kaksi kesäkurpitsaa. Olen istuttanut ulos pikkuhiljaa myös esikasvatettuja kukkia. Lähes kaikki taimeni ovat olleet ulkona yötä päivää lauantaiaamusta asti. Maanantain raekuuro tappoi yhden tomaatin lisäksi vain yhden kurkun, jonka tilalle kylvin heti uuden siemenen, ja muutaman petunian taimen. Paprikat, chilit, 'Tiny Timit' ym ruukuissa kasvattamani siirsin ennen ukkosen alkamista muka suojaan räystään alle, mutta rakeet ja vesi räiskyi kyllä joka puolelle tuulen puuskien puhaltaessa vuorotellen joka suunnasta, joten lehtiä lähti irti ja repeytyi niistäkin.

Maissit ja avomaankurkut tänä aamuna, harson alla lantut, nauriit ja punajuuret.


Tässä kuva samasta penkistä tänä iltana ilman harsoa. Parvekelaatikossa chilejä ja paprikoita sekä pari samettikukkaa.

Tiistaiaamuna istutin neljä 'Konsa' kurkun taimea, yhden kesäkurpitsan ja kolme tomaattia astioihin, yhden rakeiden runteleman tilalle ämpäriin, ja kaksi "varataimea" vanhaan kylmälaukkuun.

'Konsat', kesäkurpitsa, samettikukka, mansikat ja pienet tillin alut. Takareunaan olen kylvin herneitä tiistaiaamuna, mutta ne eivät ole vielä itäneet. Kylvin tänäaamuna myös vähän salaattia ja retiisiä tähän penkkiin.

Näissä laatikoissa ja niiden takana on ruukuissa chilejä, paprikoita, 'Tiny Tim' tomaatteja.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti