keskiviikko 13. elokuuta 2014

Chilimunakasta ja chiliwokkia

Ensimmäiset kypsät chilit on käytetty. Niin siis mitään ruokaohjeita ei ole luvassa, mutta wokkiin ja munakkaaseen niitä käyttelin. Maistelin ensimmäisiä vihreinä jo aikoja sitten, kun en jaksanut odottaa niiden kypsymistä, ja kun onnistuin jotenkin ohikulkiessani pudottamaan yhden sellaisen irti, mutta ei näitä chilejä vihreinä kyllä kannattaisi käyttää. Nyt ovat kuitenkin kypsyneet, ja näyttää siltä, että niitä voisi olla kypsymässä samanaikaisesti jopa niin paljon, että riittäisi säilöttäväksikin. Jos vaan tietäisin, miten niitä voisin säilöä, olisiko jollain hyviä vinkkejä?

Tämä oli siis ensimmäinen kesä, kun kasvatan chilejä. Chilini ovat ihan niitä tavallisia punaisia, osa kaupasta ostetun chilin sisältä otetuista siemenistä kasvatettuja ja osa ostetuista siemenistä kasvatettuja, pussissa luki CHILI Cayenne, muttei mitään tarkempaa. Tähän mennessä kypsyneet ovat tainneet olla ensin mainittuja, ja ihan hyvän makuisia ja sopivan tulisia minulle. Tähän mennessä olen käyttänyt niitä "omanpihankasviswokkiini" pari kertaa ja tänään munakkaaseen. Käyttökohteita keksin luultavasti ihan hyvin, mutta jos niitä kypsyy paljon yhtä aikaa, täytyisi ehkä säilöäkin, kun vaan tietäisi miten.

Oli vaan pakko laittaa nämä viikko sitten otetut kuvatkin, kun nuo osittain kypsyneet chilit olivat niin hauskan näköisiä.
Säilöminen olisi ihan kivaakin, kun tänä vuonna en taida mitään muuta saadakaan niin paljon, että riittäisi säilöttäväksi. Viime vuonna tein yhden pienen satsin etikkakurkkuja, ja niitä olisi ollut kiva saada tänäkin vuonna, mutta kurkkuni vaan kituivat koko kesän. Kukkivat kyllä, mutta eivät vaan saaneet niitä kurkkuja aikaiseksi. Muutamat taimet ovat tuottaneet yhden kurkun, ja toiset eivät sitäkään, vai voisivatkohan ne vielä yllättää :)

Osa näistä saattaa näkyä ylimmässä kuvassakin ja osan olen jo syönyt.
Chilien kasvatuksesta innostuin kyllä niin, että ensi vuonna ei ehkä enää riitäkään pelkästään nämä tavalliset punaiset.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti