lauantai 2. elokuuta 2014

Auringonkukka

Kukasta asiaa tai eipä oikeastaan mitään asiaakaan, kunhan taas jaan kukkieni tuottamaa iloa. Ensimmäinen auringonkukka aukesi tänään. Ja lisää kukkia on jo pian tulossa.


Auringonkukkani ovat kasvaneet todella erikokoisiksi. Kesäkuun kylmillä ilmoilla taimet kasvoivat niin hitaasti, että ajattelin niiden kaikkien jäävän hyvin mataliksi ja ehdinpä epäillä ehtisivätkö kukkiakaan, mutta ehtivätpä hyvinkin. Tästä eilen otetusta kuvasta näkee kuinka erikorkuisia nämä auringonkukkani oikein ovatkaan. Tarkoitukseni ei ollut kasvattaa mitään erityisen korkeita vaan kukkivia kasveja. Enkä tiedä mikä tuon yhden (nyt kukkivan) innosti lopulta noin hurjaan kasvuun. Minusta on kuitenkin kivan näköistä, kun kasvit ovat erikorkuisia, jolloin kukat asettuvat hauskasti monelle tasolle (kunhan avautuvat).

Aidan vieressä kasvimaapenkin takana kasvaa pari auringonkukkaa kehäkukat seuranaan.

Myös toisella puolella pihaa aidan vieressä kasvaa auringokukkia. Näiden joukkoon kylvin myös ruiskukkia, mutta vain pari siementä iti (tai sitten kitkin taimet alkukesällä vahingossa pois vuohenputkia irti nyhtäessäni) eivätkä nekään kuki vielä. Varsinkin nämä auringokukat ovat kasvaneet aika huonosti, nyt kyllä ihan viime aikoina osa taimista hieman kirinyt. Paikka oli alkukesästä ehkä liian kylmä ja märkä pensasaidan varjostaessa, ja lisäksi naapurin ruusussa, jonka oksat kurottelivat minun pihaani, oli ilmeisesti jotain ötököitä, jotka olivat sitten vahingoittaneet myös auringonkukkiani.
Näiden kuvissa esiintyvien auringonkukkayksilöiden lisäksi minulla on joitakin taimia laatikossa kasvamassa sekä kaksi pienissä ruukuissa. Suurin osa auringonkukistani on kasvatettu viime vuotisista kukista keräämistäni siemenistä, ja niistä suurimman osan esikasvatin. Kukkapenkkiin heittelin siemeniä myös suoraan, ja kukkapenkin pienemmistä taimista suurin osa onkin esikasvattamattomia. Aitojen vierustoille kylvin (liian) aikaisin keväällä suoraan maahan puna- ja ruskeakukkaisia auringonkukkia, mutta niistä siemenistä kasvoi ilmeisesti vain pari taimea, ja niidenkin itäminen kesti todella kauan, joten istutin aitojen vierustoille lisäksi esikasvattamiani taimia. Ainakin toivon, että ne muutamat taimet ovat niitä punakukkaisia, eivätkä jotain itsestään kylväytyneitä (tai lintujen kylvämiä) keltaisia.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti