maanantai 4. elokuuta 2014

Kesäkurpitsaa, paprikaa ja papuja

Kesäkupritsan ja paprikan satokausi alkoi vihdoin tänään minunkin pihassani. Tämä on yksi vuoden parhaista ajoista, jonka toivoisin jatkuvan ja jatkuvan aina vaan. Tarkoitan sitä, että saan kiertää kasvimaallani iltaisin ja aamuisin ja suunnitella syömisiäni sen mukaan mitkä vihanneksistani ovat kypsiä tai kypsymässä. Mikään ei maistu paremmalle kuin juuri kasvimaalta korjattu kasvis joko sellaisenaan tai ruuaksi valmistettuna. Tänään tosiaan nautin nopeasti wokatuista kesäkurpitsakuutioista, vihreistä pavuista, jotka keitin ensin ja paprikasuikaleista.

Tämän kesäkurpitsan olisi voinut käyttää jo eilen, mutta kun en ollut eilen kotona syömässä sitä. Oli muuten kasvanut aika lailla paksuutta yön aikana. Todella hyvä se oli tänään, ei yhtään ylikypsä, mutta eilen se olisi saattanut olla sopivan kokoinen syötäväksi kokonaan, nyt siitä jäi osa odottamaan myöhempää käyttöä.


Kaupan suippopaprikasta otetusta siemenestä kasvoi komea kasvi, joka on kasvattanut ja kypsyttänyt näitä kahta hedelmäänsä hitaasti, mutta varmasti. Tämän edessä olevan paprikan siis söin tänään, makea ja hyvän makuinen, taaempana oleva kypsynee myös lähiaikoina. Kolmas pienempi hedelmä on myös tulossa, kaikki muut alut ovat kellastuneet ihan pieninä ja pudonneet pois, toisessa suippopaprikassa on myös kolme hedelmää kypsymässä, mutta ne ovat kaikki selvästi pienempiä kuin nämä. Otin tästä siemenet talteen, toivottavasti ovat jo tarpeeksi kypsiä itääkseen.
Petuniani kukoistavat jälleen, ei enää jälkeäkään heinäkuun viimeisen päivän rankkojen sateiden aiheuttamista vaurioista. Joo, tiedän, nurmikko kaipaisi leikkaamista, mutta vain kapealta alueelta tuolta pensasaidan varjosta, muualla se on kuivuudesta ja kuumuudesta johtuen kasvanut heikommin. Luulenpa, että nurmikonleikkuu saa odottaa hieman viileämpiä ilmoja, en halua kuivaa ja ruskeaa pihaa. Sade olisi jälleen hyvin tervetullutta, mielellään sellaista rauhallista ja hyvin maan kastelevaa sadetta, vaikkapa yhden kokonaisen päivän ajan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti