tiistai 5. elokuuta 2014

Kosmoskukkia ja ruiskaunokkeja

Tänä kesänä ensimmäistä kertaa elämässäni kasvattamani kosmoskukat pääsivät kyllä ehdottomasti suosikkilistalleni. Näitä haluan tästä lähtien joka kesä. Esikasvatin näitäkin lyhyen aikaa, koska halusin mahdollisimman aikaisin alkavan kukinnan. Taimia tuli paljon ja koska kaikki eivät mahtuneet ruiskaunokkien kanssa pieneen penkkiin ämpärien eteen ja vanhaan emalivatiin, istutin loput sellaiseen muoviseen astiaan, jossa on ollut iso satsi jotain grillipihvejä tai jotain. En tehnyt astian pohjaan mitään reikiä, koska ajattelin niin pienen astian kastelemisen olevan siten helpompaa. Ja taimethan tuli istutettua tiheään, koska eihän sitä nyt mitenkään voi heittää yhtään hyvää taimea pois. Astian asetin seinän viereen räystään alle, koska siinä nurkassa nyt sattui olemaan juuri sopiva paikka näille ja siihen ei juurikaan sataisi, joten se oli hyvä paikka pohjareiättömälle astialle. Joskus alkukesästä huomasin, että osa taimista oli jäänyt kovin pieniksi, joten nypin ne pois mahdollisimman varovasti niin, ettei niiden tai muiden juuret vahingoittuisi kovin paljon. Kovin paljon en niille saanut juuria mukaan, mutta istutin ne siitä huolimatta viereiseen laatikkoon auringonkukkien väliin. Luulen, että kaikki lähtivät kasvamaan ja ainakin osa niistäkin on kasvanut melko isoiksi ja kukkiikin.

Tässä pari päivää sitten otettu kuva kukinnasta edellä mainitussa astiassa. Vieressä näkyy auringonkukka, joka kasvaa mainitussa auringonkukkalaatikossa johon siirsin taimia tästä. Tämä hätäratkaisu osoittautui erittäin toimivaksi, mielestäni nämä kosmokset ovat erittäin kauniita tällaisena tiheänä kasvustona. Hellepäivinä niitä on kyllä joutunut kastelemaan runsaasti aamuin illoin. Tässä kuvassa ei kukkien värit kyllä erotu kakkein parhaimmalla tavalla.
 Tässä tulee yksittäiskuvia kukista, jotta niiden hienot väritykset erottuvat paremmin.
Vadissa kasvaneet kosmokset alkoivat kukkia ensimmäisenä, mutta kukkia ei ole ollut samaan aikaan kovin montaa. Ruiskaunokin ja kosmoksen kukat sopivat väreiltään hyvin yhteen, mutta vadissa olisi saanut kasvaa jotain matalampaa kukkaa reunoilla ja kosmosta tai ruiskaunokkia tai vaikka molempia sekaisin keskellä.

Ämpärien eteen istutetut kosmokset täyttivät tehtävänsä eli peittivät ämpärit melko nopeasti, mutta myös niihin on tullut kukkia harvakseltaan, ja nyt ne ovat oikeastaan liiankin korkeita. Niiden takana olevien tomaattien hoitaminen on tullut hieman hankalaksi, kun en haluaisi vahingossa kaataa ja katkoa kosmoksia. Pelkäänpä myös, että ne varjostavat tomaatteja ja hidastavat raakileiden kypsymistä. Kyseisissä ämpäreissä kasvavissa tomaateissa ei tosin kovin montaa raakiletta olekaan, joten haitta ei ole kovin suuri. Ja ruiskukat haittaavat tomaattien kastelua ja muuta hoitamista vielä enemmän kuin kosmokset. Ruiskaunokit, kun eivät ole pysyneet pystyssä, vaan kasvavat sikin sokin kaatuneina.

Suurin osa ruiskaunokeista on kaatunut ensin eteenpäin, lähtenyt kasvamaan taas ylöspäin ja sitten kaatunut sivulle nojaamaan samettikukkiin. Joten niiden varsien alaosat ovat nurmikolla maata myöten tullen helposti tallatuiksi.

Ihanat, upeat kesäkukkani!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti