perjantai 4. maaliskuuta 2016

Alkukevään tunnelmia ja esikoita

Palataanpa hetkeksi kesätunnelmista takaisin tähän hetkeen. Kevättalvi on minusta samanaikaisesti  ihanaa ja turhauttavaa aikaa. Ihanaa on päivien pidentyminen ja valon ja lämmön lisääntyminen, ja kevään alkaminen ja kesän lähentyminen. Turhauttavaa on se, että en osaa nauttia lumesta enää tähän vuodenaikaan, ja pahinta ovat lumisateet aurinkoisten ihanien kevätpäivien jälkeen. Ihanaa on myös tehdä kylvöjä ja seurata pienten taimien kasvua. Turhauttavaa on odottaa sopivaa kylvöaikaa ja sitä, että pääsisi ulos puutarhaan puuhailemaan. Ihanaa on seurata kevään edistymistä, mutta on turhauttavaa, kun keväisten säiden jälkeen tulee taas vähemmän keväisiä ilmoja. Tällä hetkellä yritän kovasti hillitä kylvöhalujani. Seuraavana minulla on kylvövuorossa tomaatit, samettikukat, mustasilmäsusannat, ruusu- ja lehtikaalit sekä vesimelonit, mutta millään niistä ei ole vielä kiire.

Eipä nämä petunian taimeni näytä tänäkään vuonna kovin kummoisilta, mutta aika hyvin vanhat siemenet itivät. Ja joka vuosi ne ovat aluksi ( ja aika pitkään) näyttäneet toivottoman pieniltä ja surkeilta, ja kuitenkin lopulta niistä on tullut ihan hyviä. Pitäisi vaan alkaa kouliminen.

Sitten vielä pieni esikkokatsaus. Haluaisin saada viime viikolla ostamani esikot pysymään hengissä, niin että voisin istuttaa ne myöhemmin puutarhaani. Nyt kaipaisinkin vinkkejä, joiden avulla onnistuisin siinä :) Kaikissa kolmessa lehdet näyttävät hyviltä ja niihin on kasvanut uusiakin, kaikissa on myös nuppuja, kukkatilanne näkyy kuvissa. Kaikki neuvot ja vinkit ja kokemukset ovat tervetulleita. Itselläni ei ole näistä mitään aikaisempaa kokemusta, eikä mitään muuta tietoa kuin mitä pikaisella googlailulla löysin, joten kaikki tieto kelpaa. Mitä kannattaa tehdä, tai mitä ei kannata tehdä ;)

Ensimmäiset kukat ovat kuihtuneet, mutta uusia on avautunut, ovat vaan paljon pienempiä ja vaaleampia kuin alkuperäiset kukat, mikä ei kyllä haittaa yhtään, minusta nämä ovat söpöjä.

Tässä on eniten kukkia, saattaa olla vielä osa alkuperäisistäkin, ja uusistakin osa on ollut alkuperäisen kokoisia ja värisiä (tässä kuvassa värit eivät ole ihan oikeat), osa uusista kukista on hieman vaaleampia ja pienempiä ja osa vielä vaaleampia ja pienempiä.

Pahoitteluni surkeasta kuvasta, tarkennus ihan pielessä. Keltaisen esikon uudet pienet kukat ovat kuihtuneet melkein samantien aina avauduttuaan.

6 kommenttia:

 1. Esikoista en osaa sanoa niin maan mitään... Mutta tuon turhautuneen fiiliksen tunnistan! Mutta ehkä odotus tekee hyvää, kevät tulee sitten kuitenkin niin rymistellen ja on hetkessä ohi. Tässä ehtii vähän mietiskellä ja suunnitella mitä on tekemässä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä se odotus tosiaan on ihan hyväksikin, ja ajan voisi käyttää tehokkaasti suunnitteluun ;) mutta kun ei vaan millään enää jaksaisi odottaa :)

   Poista
 2. Hei! Nyt sait minun taas kiinnostumaan, onko ne monivuotiset pihan esikot samoja mitkä meillä pukkaa puutarhasta joka kevät esille. Ei meillä omakotitalon pihassa, mutta mummonmökkimme pihassa kasvaa eskoita. Juuri samanlaisia kun sinun keltaiset esikkosi. Ovat vielä hieman hassussa paikassa, ovat levinneet kukkamaan yli nurmikolle. Ja (aiemmin) miehet ajoivat ne ruohonleikkurilla poikki. Ei aja enää, nyt kun mökki on meillä ja "komento" minulla. Täytyy siirtää niiden paikka kukkimisen jälkeen. Siellä mökillä on hiekkamaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Esikoista en tiedä kauheasti, ja ilmeisesti on paljon hyvin samannäköisiäkin lajeja, jotka vieläpä risteytyvät helposti keskenään, joten lajin tunnistaminen on vaikeaa. Omien esikkojeni luulen olevan kääpiöesikkoja (tai jotain niiden risteymiä), jotka ovat monivuotisia ja voisi saada viihtymään kukkapenkissä. Keltakukkainen on ilmeisesti lähimpänä alkuperäistä ja siksi sen menestyminen on todennäköisintä (näin luin jostain). Nyt pitäisi saada vaan pidettyä nämä hengissä siihen asti, että ne voi istuttaa ulos. Oi, onneksi olet nyt pelastamassa mökin esikot ruohonleikkurilta :)

   Poista
  2. En löytänyt enää esikoita kaupasta, silloin sen oikein kauppalappuun kirjoitin. Olisihan niitä voinut löytyä oikein puutarhamyymälästä, tai isommasta kukkakaupasta, etsin vain marketista. Nyt haalin narsisseja jotka laitan kuivuttua keväällä pihaan. Seuraavana keväänä tulee ihania pieniä narsisseja. Hyvää viikonloppua!

   Poista
  3. Harmi, ettet löytänyt esikoita :( niiden myyntiaika on varsinkin marketeissa kovin lyhyt. Minäkin ostin narsisseja, ja jos tänä vuonna muistaisin istuttaa nekin sitten myöhemmin ulos :) Hyvää viikonloppua!

   Poista