maanantai 19. lokakuuta 2015

Syysistutuksia


Olen tosi huono tekemään syysistutuksia. Ensinnäkin pidän kiinni kesäkukista niin pitkään kuin mitenkään vain on mahdollista, ja sitten päivät ovatkin usein jo niin lyhyitä ja sateisia, että hyvä, jos ehdin siivota kesäkukkien rippeet pois ennen talven tuloa. Kylmässä, märässä ja pimeässä ei ole kiva tehdä istutuksia, ja niiden tekeminen tuntuu jotenkin niin turhaltakin, kun niistä ehtii nauttia niin vähän aikaa. Ja sitten päädyn katselemaan tympeän näköistä, kuollutta, rumaa puutarhaani koko talven, ja toivomaan, että sataisi edes lunta, että kaikki se rumuus peittyisi kauniiseen valkoiseen lumivaippaan.

Tässä on tuo sama istutus kuin ensimmäisessä kuvassa, mutta toiselta puolelta kuvattuna eli tämä puoli näkyy minulle sisälle ikkunasta. Ja keskellä olevan havun vaihdoin tämän kuvan ottamisen jälkeen ensimmäisessä kuvassa olevaan.

Tänä syksynä päätin edes yrittää tehdä joitakin syysistutuksia, ja vähän kaunistaa pihaani. Viime torstaina sitten vihdoin ostin 4 kanervaa (tarkalleen ottaen ilmeisesti syyskellokanervia, Erica gracilis luki parin ruukun kyljessä), lykkäsin ruukut yhteen parvekelaatikkoon ikkunalle odottamaan, ja vasta tänään ehdin ja jaksoin tehdä istutukset.


Minulla oli hieno visio, toteutus ei ole ihan yhtä hieno, mutta aika hyvä kuitenkin, ja olen tyytyväinen lopputulokseen. Hienon visioni toteutukseen tarvitsin sammalta, jäkälää, havuja ja muita tykötarpeita metsästä. Eilen lähdin isäni ja yhden veljeni kanssa sieniretkelle metsään, sienisaalis jäi surkeaksi, mutta sainpa tarvitsemani jäkälät ja sammalet sun muut. Sivuhuomautuksena muistutan, että vaikka sienten kerääminen kuuluukin jokamiehenoikeuksien piiriin, sammalen ja jäkälän yms. sekä oksien keräämiseen tarvitsee maanomistajan luvan. Me olimme omassa metsässämme, joten minulla ei ollut sen suhteen ongelmia ;)
 

Enemmänkin voisi istutuksia laittaa, ideoitakin olisi, mutta minusta näyttää kivalta jo nytkin. Olohuoneen ikkunan edessä minulla on edelleen petuniat. Tänään kyllä katselin, että kaikki nuput ovat tainneet paleltua, että kaipa ne voisi jo heittää pois, mutta jäivät sitten kuitenkin vielä tuohon, kun olivat niin kauniin vihreitä, että mieluummin katselen niitä kuin tyhjää ikkunalautaa.


Kasvimaalaatikkoni kaunistin peittelemällä ne kuusen oksilla. Niihinkin voisi vielä lisätä jotakin muuta, mutta menevät kyllä tuollaisinakin. Jotakin tunnelmallista valaistusta mietin pimeneviin iltoihin. Onko kenelläkään kokemusta aurinkokennolla toimivista valosarjoista? Ovatko toimivia?

4 kommenttia:

 1. Hieno istutus tuli. Minäkin tein vain yhden tänä syksynä.

  VastaaPoista
 2. Kiva toteutus istutuksessa! Ostin nyt syksyllä ekaa kertaa aurinkokennovalaisimia kokeeksi. Toimivat ihan ok jos on aurinkoista. Tähän vuodenaikaan valo ei enää tahdo riittäää lataukseen. Mulla on blogissa juttu aurinkokennovalaisimista, jos vaikka haluat vilkaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Gitta! Täytyypä käydä lukemassa postauksesi, mulla on mennyt se ohi. Vähän epäilinkin, että valo ei Suomessa kovin pitkälle riitä.

   Poista