maanantai 12. lokakuuta 2015

Sadonkorjuuta

Nämä löysin kasvimaalta sadonkorjuuta tehdessäni. Tässä kuvassa on koko tämän vuoden kurkkusatoni ;) en saanut säilykekurkkuja tänäkään vuonna :(

Tämä postaus oli tarkoitus kirjoittaa jo viikko sitten, mutta sadonkorjuu ja sen jälkeen leipominen osoittautuikin niin rankaksi hommaksi, ettei kirjoittamiseen riittänyt voimia ;) ja koko viikko meni niin, etten koneelle paljon ehtinyt. Viime viikon maanantaina päätin suorittaa sadonkorjuun "kasvimaaltani". Kasvimaani käsittää siis 3 noin 1m x 1,2 m kasvimaapenkkiä. Tämä sadonkorjuu tarkoitti siis kaiken sen lopun sadon talteenottamista, jota en ollut kesän aikana käyttänyt. Lukuunottamatta porkkanoita ja palsternakkoja, niistä lisää myöhemmin, toivottavasti (pian), ja lehti- ja ruusukaaleja, jotka ovat vielä korjaamatta talteen.


Pääosan tomaateista oli ottanut jo aikaisemmin sisälle kypsymään, mutta maanantaina otin seinävierustalla ruukuissa kasvaneet ruukkuineen päivineen sisälle kypsymään. Tänä vuonna tomaattini eivät oikein ehtineet kypsyä ulkona, vain kirsikkatomaatteja sain loppukesästä poimia kypsinä. Vihreinä, tai enimmäkseen jo hieman väriä saaneina sisälle otetut tomaatit ovat kyllä kypsyneet ihan hyvin.


Mutta takaisin siihen sadonkorjuuseen; eli purjot ja maissit.


Maisseja istutin keväällä 8 kappaletta, mutta niistä vain 4 kasvoi edes joten kuten kunnollisesti, eivät ne loputkaan 4 taimea kuolleet, mutta hävisivät kasvussa herneille, joiden kanssa kasvoivat sekapenkissä. Maissien kasvu oli niin huonoa, että ihan loppukesään asti olin ihan varma, etten niistä voisi mitään satoa tänä vuonna saada, ja voisi ehkä sanoa, että niin kävikin. Syykuun puolivälissä huomasin kuitenkin muutaman pienen tähkän alun maisseissani, ja nyt satoa korjatessani löysin pikkuisia maissintähkän alkuja yhteensä 6 kappaletta.

Kypsyähän ne eivät olleet ehtineet, mutta olivat ihan syötäviä kuitenkin. Pyöräytin ne pikaisesti pannulla voissa, ja söin sellaisenaan. Oikein maistuvia (varsinkin, kun nyt ei ollut niitä valmiita tähkiä joihin vertailla), nuo kaikkein pienimmät olivat ehkä kaikkein parhaimman makusia, ja siitä mukavia, että niissä ei ollut ollenkaan kovaa keskustaa, vaan ne sai syödä ihan kokonaan.


Purjosato oli vähän suurempi, vaikka kovin ohkaisiksi jäivät minun purjosipulini tänäkin vuonna. Ja mullata olisi pitänyt ahkerammin, jotta valkoista osaa olisi tullut enemmän. Mutta ainakin näiden suhteen onnistuin huomattavasti paremmin kuin viime vuonna. Ja oli sitä näissäkin ihan riittävästi pesemistä ja silppuamista. Ihan tyytytyväinen olen siihen, minkä verran sain purjoa pakastimeen. Jos vaan saisin ne kasvamaan hieman nopeammin ja isommiksi, että saisin niitä enemmän käyttöön jo kesän aikana. Ensi vuonna uudestaan.

2 kommenttia: