keskiviikko 14. lokakuuta 2015

Joku on syönyt porkkanaani?

Eilen kirjoitin porkkanoistani, jotka jäätyivät kiinni maahan, ja selviytyivät siitä vahingoittumattomina. Onnistuin tosin joitakin katkaisemaan, niitä jääpaakuista irroittaessani, mutta siitä ei kai voi syyttää pakkasta, vaan liian kovakouraista ja kärsimätöntä sadonkorjaajaa ;)


Eksyin taas eli takaisin asiaan. Joku oli syönyt tiensä muutamiin porkkanoihini. Niissä oli sellaisia ruskeita käytäviä. Törmäsin jo kesällä yhteen porkkanaan, jossa kulki ruskea käytävä, ja siitä porkkanasta löytyi syyllinenkin; pieni valkoinen toukka. Ilmeisesti siis porkkanakärpäset ovat löytäneet tiensä porkkanamaahani. Vai voiko syyllinen olla jokin muu kuin porkkanakärpänen? Ja onko se(ne) syönyt puolet tuosta yhdestä porkkanasta? Ja aiheuttanut tuon halkeaman tuohon yhteen porkkanaan? Vai onko niissä jotain muutakin ongelmaa?

Mitään myrkkyjä en halua käyttää, joten kasvupaikkaa pitäisi vaihtaa, minulla ei vaan ole mitään muuta paikkaa niille. Ensi kesänä taitaa olla aika pitää tauko porkkananviljelyssä tällä pihalla.  Ehkä viljelen porkkanani ensi kesänä isäni kasvimaalla, tai jätän kokonaan viljelemättä. Tämän kesän kokemuksien perusteella lopputulos voi olla jokseenkin sama kummassakin tapauksessa ;) Mutta mitä teen palsternakkojen kanssa, voinko kasvattaa niitä edelleen tuossa penkissä, vai siirtyvätkö porkkanakärpäset porkkanoiden puuttuessa niihin? Sukulaiskasvejahan porkkanat ja palsternakat ovat, joten siksi tuntuisi loogiselta, että niin kävisi, enkä todellakaan halua, että palsternakkani päätyvät parempiin suihin. (Hmm...isän kasvimaalle...riittääköhän tila...pitäisiköhän alkaa vihjailla kasvimaan laajentamisesta :)

2 kommenttia:

  1. Minulla on porkkanat vielä maassa, mutta olen löytänyt muutaman pienen käytävän pikkuporkkanoistani aikaisemmin syksyllä. Täältä http://www.viherpiha.fi/vastaa/kasvimaan-ja-huoneen-hoito/porkkanakarpaset-pois luin, että palsternakka on kyllä vaaravyöhykkeellä. Täytyy laittaa toiseen viljelylaatikkoon kasvamaan ensi vuonna...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saaristopuutarha! Eipä minunkaan ehkä olisi kannattanut niitä porkkanoita sieltä jäisestä maasta kaivaa, olisivat pärjänneet ihan hyvin, ja olisin päässyt helpommalla, kun olisin odottanut maan sulamista ;) sinun puutarhassasi taitaa kyllä olla vielä lämpimämmät olosuhteetkin kuin täällä. Tosi kiva kun kommentoit niin löysin mielenkiintoiseen blogiisi, kurkkasin jo, mutta tutustu paremmin ajan kanssa myöhemmin. Harmillista, mutta varmuuden vuoksi täytyy nyt sitten vaihtaa niiden palsternakkojenkin kasvupaikkaa

      Poista