tiistai 13. lokakuuta 2015

Pakkasen puremia palsternakkoja ja porkkanoita

Kirjoitin eilen sadonkorjuustani. Viime viikon maanantain ja tiistain väliseksi yöksi oli luvattu pakkasta, ja siksi keräsin pihalta siellä vielä kukkineita kukkia maljakoihin ja korjasin satoa (ks. eilinen postaus). Palsternakkojen ja porkkanoiden ajattelin pientä pakkasta sietävän, joten ne vähät, mitä niitä oli vielä käyttämättä jätin vielä maahan. Koko viikon oli kylmiä öitä eikä päivätkään olleet kovin lämpimiä, perjantaiaamuna pakkasta oli seitsemältä 9 astetta! Parina päivänä ehdin viikon aikana pihalla vähän jotain tehdä, lähinnä siivosin kuolleita kasveja pois, mutta porkkanat ja palsternakat unohdin aivan kokonaan!


Nyt on kai luvassa lämpimämpää, mutta kaivoin nyt kuitenkin eilen ne porkkanani ja palsternakkani ylös sieltä maasta, eivät sitten ainakaan unohdu lumen alle ;) Helpommalla olisin kyllä voinut päästä, jos olisin odottanut ilmojen lämpenemistä ja maan sulamista. Noin 5 cm:n (enimmillään) syvyyteen maa oli jäätynyt ja se jäätynyt maakerros oli kova. Tuli mieleen, kun lapsuudessa joskus syksyllä kaivettiin savimaasta porkkanoita talikoin ja lapioin, kun maa oli niin kovaa, vaikka olikin sulaa. En tiedä miksi se joskus ja joistain paikoista tiivistyi niin kovaksi, kun ei aina eikä joka paikasta ollut. Mutta takaisin nykypäivään, nytkin joistakin kohdista sai helposti lapiolla väännettyä jäätyneen multakerroksen pois ja porkkanat äivät sulaan pehmeään multaan helposti poimittaviksi, mutta toisisissa kohdissa porkkanat nousivat jäätyneen maan mukana ylös, eikä niitä ollutkaan sitten ihan helppo saada siitä katkasematta irti. Harmi, kun en huomannut kuvata, olivat aika hauskan näköisiä. Palsternakat olivat hieman hankalampia ylös kaivettavia, mutta luulen ainakin, että nyt on kaikki porkkanat ja palsternakat korjattu talteen.

Niin, en minä muuten huomannut, että pakkanen olisi näitä porkkanoita tai palsternakkoja mitenkään vahingoittanut. Voi kuitenkin olla, että pitempiaikaisessa varastoinnissa pakastetut (ja sulaneet) porkkanat säilyisivät huonommin, tai sitten ei, en nimittäin tiedä. Minun porkkanoistani, kun osa tuli jo käytettyä ja loputkin tulen käyttämään lähiaikoina, siihen asti säilynevät jääkaapissa. Kuvassa ovat vain jääkaappiin myöhempää käyttöä odottamaan jääneet porkkanat ja palsternakat, kuvien ottaminen vähän niin kuin unohtui. Kuvassa porkkanoissa näkyvä valkoinen ei ole jäätä eikä mitään hometta vaan vehnäjauhoa, kömpelön leipojan terveiset ;)

2 kommenttia:

  1. Minäkin olen joskus kohmeisesta maasta porkkanoita nostanut. Porkkana kestää ilmeisesti jonkin verran pakkasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Gitta! Näyttää tosiaan siltä, ettei porkkana ole pakkasesta moksiksaan, sopii siis hajamieliselle puutarhurille ;) en tosin suosittele niiden nostamista jäisestä maasta, märkä maa jäätyy yllättävän kovaksi, ja porkkanat katkeavat aika helposti ;)

      Poista