keskiviikko 30. huhtikuuta 2014

Lisää taimia

Tomaatin taimia minulla on neljää eri lajiketta.
 'Roma' on ymmärtääkseni pensastomaatti, ja minulla on paikka kolmelle taimelle. Minulla onkin kolme hyvän kokoista tukevaa taimea, hieman vaaleita ne ovat, pitäisi ehkä lannoittaa. Lisäksi on kaksi surkean pientä huonoa taimea, joita ei ehkä kannattaisi säilyttää, mutta täytyyhän sitä olla varataimet, vaikka huonotkin sellaiset, jos nuo kunnolliset vaikka vahingoittuvat jotenkin. Tuossa kaurajuomapurkissa kasvaa pienen pieni 'Tiny Tim' ja Red Cherry purkissa kasvaa petunian taimi.

 'St. Pierre' taitaa olla ihan runkotomaatti, toivottavasti on edes avomaalle (tai siis aurinkoiselle seinustalle) sopiva lajike, kasvihuonetta kun minulla ei valitettavasti ole. Näitä minulla on kaksi tukevahkoa ja ihan hyvän kokoista taimea, yksi tuollainen kiemurtelija, ja yksi tai kaksi pientä taimea. Nämä ajattelin kasvattaa jossain ämpäreissä tai vastaavissa, joita minulla ei vielä ole, mutta parille kolmelle löytyisi hyvät sijoituspaikat. 'Red Cherry' onkin kai myös runkotomaatti, vaikka onkin kirsikkatomaatti, joten en ehkä näitäkään saa kolmea enempää pihaani mahtumaan. Kylväessäni näitä ajattelin tämän olevan pensastomaatti, joita olisi pihaani mahtunut ruukuissa useampi, siksi taimia taitaa nyt olla liikaa. Taimia on 5 kohtuullisen kokoista, ja lisäksi vielä kolme pientä. Ainakin nuo kolme pientä tainta ovat ylimääräisiä, jos ne nyt edes kasvavat kunnollisiksi. Ja sitten 'Tiny Timit'. Kylvin kaikki viime kesänä kasvattamistani tomaateista talteen ottamani siemenet, kun ne eivät itäneet yhtä nopeasti kuin nuo kaupan siemenet ja luulin, ettei niistä kovin monet idä ollenkaan. No aika monet itivät sitten kuitenkin, mutta taimet ovat kasvaneet tooosi hitaasti. Minulla on kaksi kohtuullisen kokoista taimea. Tämä tomaatti ei kasvakaan kovin isoksi, ja sopii hyvin ruukussa kasvatettavaksi. Pieniä ja vielä pienempiä taimia onkin sitten 16 kappaletta. Kyllähän ne periaatteessa kaikkikin tuohon pihaan ruukuissa mahtuisivat, vaan mistä hommaan niin paljon ruukkuja.

Oli minulla viime kesänäkin näitä 'Tiny Timejä' aika monessa ruukussa. Viime keväänä, kun kylvin kaikki vanhat siemenet pois (parasta ennen pvm oli v. -09), kun luulin, ettei niin vanhojen siemenien itävyys enää olisi ollut kovin hyvä, no itävyys kyllä oli hyvä. Sain sitten lahjoa isääni ja veljiäni ruukkutomaatein kesällä.


No saa nyt nähdä kasvavatko nämä pienen pienet taimet edes kunnolla isommiksi. Aika monta näitä haluaisin säästää, ja kasvattaa ruukuissa, mutta kun on niin paljon muutakin.

Näissäkin kuvissa on petunian taimia pyöreissä purkeissa. Niitä on paljon, ja nyt sentään osa jo jonkin verran kasvanutkin, ei ne kyllä isoja ole vieläkään, mutta ovat kuitenkin alkaneet kasvaa.Sitten päästään paprikan taimiin, yllä olevassa kuvassa ovat minun kuusi 'Californian Wonder' lajiketta olevaa paprikan taimeani. Nämä taimet on kylvetty ostetuista siemenistä, itivät mielestäni hitaasti ja huonosti. taimet olivat pitkään surkean pieniä, eivätkä ole isoja vieläkään, mutta ovat sentään jo alkaneet kasvaa. Niin ja kuinkahan monta paprikan taimea meinaan tarvita...hmm

Kaksi suurinta ovat suippopaprikoita tai siis siemenet on otettu suippopaprikoista, eihän sitä tiedä millaista satoa nämä tuottavat, jos tuottavat. En tiedä kuuluisiko näitä latvoa vai ei, joten latvoin toisen joitakin päiviä sitten ja ainakin näyttää siltä, että noista lehtien tyvistä on lähtenyt jotakin vihreätä kasvua. Tuossa latvomattomassa oli myös pientä viherrystä lehtien tyvissä, mutta ne eivät ole kasvaneet, sen sijaan näyttäisi siltä, että sen latvaan olisi ilmestymässä kohta nuppuja.

Tässä kuvassa on sulassa sekasotkussa 'Red Skin' paprikan jälkeläisiä sekä tuntemattoman chilin jälkeläisiä. Paprikan siemenet viime kesänä kasvattamastani paprikasta otettuja ja chilien siemenet kaupan chilistä otettuja. Kumpiakin taimia on ainakin kymmenen, eli ihan liikaa. Näitä paprikan taimia olisi lisäksi vielä kylppärissä koulimatta parissa rypälerasiassa, elleivät ole jo kuolleet valon puutteeseen. Tähänkin kuvaan on päässyt myös muutama petunian taimi.


Näitä chilien ja paprikoiden taimia on sen verran paljon, että vois testailla kaikenlaista. Kuten kylmäkestävyyttä, jos vaikka istuttais yhdet kumpaakin jo pian ulos harson alle. Latvomisen, lainnoittamisen, ruukun koon, kauempana ikkunasta kasvamisen yms. vaikutuksia voisin myös testata. Mutta ensin yritän kyllä tarjota veljilleni muutamia taimia, jos edes chili kelpaisi.

Ja vielä 5 ostetuista siemenistä kasvatettua chiliä 'Cayenne' luki pussissa.

Ensi vuonna kylvän kyllä useampaa chililajiketta, mutta vain kaksi siementä per lajike. Olishan se sentään mielenkiintoisempaa, jos olis erinäköisiä lajikkeita. Tänä vuonna "heräsin" vaan ihan liian myöhään tähän chilien kylvöön, joten en ehtinyt tilata mitään erilaisempia siemeniä mistään, lähikaupasta onneksi sentään löytyi nämä chilin siemenet.

Ensi vuonna tilaan sitten jostain jotain erimuotoisia ja -värisiä helposti kasvatettavien mietojen chilien siemeniä. Olen jo selaillut netin siemenkauppojen valikoimia ja vaihtoehtoja tuntuu olevan vaikka kuinka paljon, tosin onneksi nuo asettamani kriteerit rajaavat ihan kivasti vaihtoehtoja, niin että on helpompi pysyä kohtuudessa lajikemäärän suhteen, ehkä. Tai ehkä minulla ensi vuonna on kahdenkymmenenviiden taimen sijaan kahtakymmentäviittä eri lajiketta. No ei vaan, kun pitää kasvattaa niin paljon kaikkea muutakin, ja tomaateistakin olisi kiva kokeilla joitain erivärisiäkin lajikkeita.

Älkää luulkokaan, että kaikki mun taimet oli tässä, mutta jätetään jotain huomisellekin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti