keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

Kesän satoa odotellessa

Odotan jo malttamattomana kesän tomaatteja, toivottavasti tulee suotuisa kesä, että tomaattini tuottavat satoa. Minulla kun ei ole kasvihuonetta niin tomaattini ovat aika lailla säiden armoilla. Pihani on kyllä hyvin lämmin ja sopivan suojaisa ja osan tomaateista laitan ruukkuihin kasvamaan. Ruukkutomaattejahan voi sitten kasvatella vaikka sisällä, jos oikein huono kesä sattuisi tulemaan, mutta eihän niiden maku silloin tule niin hyväksi. Syksyllä sisään otetuista ruukuista sain kyllä viime syksynä pitkään todella hyviä tomaatteja, mutta ne olikin ehtineet kypsyä jo aika pitkälle ulkona. Sain minä yhdestä Tiny Timistä muutaman joulutomaatinkin, mutta  ne ei kyllä maistuneet kovinkaan hyviltä.

Ensimmäisessä kuvassa näkyy tuo Tiny Tim silloin, kun otin sen sisälle. Kuvassa näkyvät tomaatit kypsyivät oikein hyvänmakuisiksi. Vieressä näkyy kaksi pienemmässä ruukussa kasvanutta Tiny Timiä, olivat jo aika ränsistyneitä tuolloin. Tomaatit maistuivat hyviltä, mutta satoa ne tuottivat huomattavasti vähemmän kuin tämä isossa ruukussa kasvanut yksilö.

Muut tomaattini kuolivat saatuaan satonsa kypsäksi, mutta tämä alkoi lokakuun lopussa kukkia uudestaan, ja joulukuussa siinä oli muutamia kypsiä tomaatteja. Kuvassa näkyy viimeinen näistä tomaateista, en huomannut ottaa kuvaa ennen kuin olin jo syönyt muut. Tämän vuoden alkupuolella tomatti sitten kuoli.

Myös paprikani (taimena ostettu 'Red Skin') alkoi sisällä kukkia uudestaan ja tehdä paprikan alkuja. Kukkia oli runsaasti ja myös pieniä paprikan alkuja, mutta suurin osa niistä putosi pois. Kolme paprikaa kasvoi vähän isommiksi ja alemmassa kuvassa näkyy, toinen kahdesta, jotka yrittivät punertuakin, mutta tässä vaiheessa siitä alkoi pudota ja kuivua lehtiä, joten poistin paprikat. En nähnyt siinä mitään ötököitä, mutta hieman jotain seittiä, joten epäilen vihannespunkkeja. Vein kasvin heti kylpyhuoneeseen mäntysuopasuihkuun, mutta ei auttanut, loputkin lehdet kuolivat ja putosivat ja paprika kuoli. 


Tomaattien ja paprikoiden satoa saan vielä odottaa kauan, ja sadon saaminen niistä yleensäkin on epävarmaa. Mutta olen minä jotain satoa jo kylvöksistäni saanutkin; salaattia, persiljaa ja basilikaa ruukuista. Idätin myös herneen- ja auringonkukanversoja. Basilika ja persilja ovat kuvien ottamisen jälkeen vähän kasvaneet, ja versot harventuneet (koska olen syönyt niitä). Salaatista ei ole kuvaa, kun siitä ei ole enää oikein jäljellä mitään kuvattavaa.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti