torstai 2. lokakuuta 2014

Sadonkorjuu

Eilen nostin maasta loput porkkanat ja palsternakat, samalla korjasin talteen muunkin vielä kasvamassa olleen sadon, paitsi ruusu- ja lehtikaalit jäivät vielä kasvamaan(?).

Palsternakkaa kasvatin tänä kesänä ensimmäistä kertaa, ja olen kyllä enemmän kuin tyytyväinen siitä saamaani satoon. Olen niitä jo useamman kerran käyttänyt, nyt maassa oli vielä jäjellä kolme isoa ja kolme pikkuruista. Pikkupalsternakat päätyivät heti eilen pataan, isot odottelevat käyttöä jääkaapin vihanneslokerossa paperipussissa.

Porkkanoita oli maassa vielä enemmän kuin olin odottanut, olenhan niitä sieltä syönyt pitkin kesää. Valitettavasti eivät vaan olleet  kovin isokokoisia, ja todella pikkiriikkisiäkin oli paljon. Porkkanoistakin isoimmat ovat paperipussissa jääkaapissa odottelemassa käyttöä. Pienet käytin myös eiliseen ruokaan, huh, mikä homma niiden pikkuisten pesemisessä oli ;)

Ei ole minusta purjosipulin kasvattajaksi, ei. En todellakaan tiedä, miksi ne eivät kasvaneet, mutta eivät todellakaan kasvaneet. Paksuin oli ehkä pikkurillini paksuinen, eikä sormeni todellakaan ole paksut, ohuimmat olivat sitten ihan sellaisia ruohoja kuin keväällä istuttaessani ne. Ja kuvassa on koko purjosipulisatoni :) eli ei niistä kovin moni edes selvinnyt syksyyn, vaikka itse en ole sieltä yhtään purjon vartta hakenut. Muiden purjot ovat varmaankin tämän kokoisia jo ulos istutettaessa eli olisiko pitänyt esikasvattaa kauemmin? (tuntui vaan, että ne eivät kasvaneet silloinkaan, vaan lähinnä kituivat) No, mutta ensi kesänä sitten taas uusi yritys. Näistäkin pienimmät menivät eiliseen ruokaan, muutama isompi jäi jääkaappiin odottelemaan.

Yllättäen löysin kasvimaaltani yhden avomaankurkunkin, ihmeellisesti oli säästynyt pakkaselta, ja maistui oikein hyvältä. Avomaalle itsestään kasvanut tomaatti oli ilmeisesti pudottanut raakileensa maahan pakkaselta suojaan, kasvi oli paleltunut, mutta tämä raakile vaikutti vahingoittumattomalta, katsotaan kypsyykö sisällä, vai pilaantuuko. Tänään keräsin vielä viimeisistä pihalle unohtuneista (ämpäreissä ja vastaavissa isoissa "ruukuissa" talon seinustalla kasvaneneista) tomaateista loput raakileet sisälle kypsymään. Aika paljon oli jo pakkasen pehmentämiä, jotka valitettavasti jouduin heittämään pois, mutta osa ainakin vaikutti ihan kunnollisilta.

Ja jos ei minulta onnistunut purjon kasvatus niin ei onnistunut myöskään punajuurien. Kuvassa koko sato, 4 pienen pientä punajuurta, loput eivät olleet kasvaneet ollenkaan. No, jaa kukaan muu ei varmaan olisi viitsinyt edes kerätä näitä talteen, mutta minä käytin myös nämä siihen eiliseen ruokaani. Ja kyllä ne maistuivat hyvälle :)

En tiedä olisiko minun pitänyt korjata myös pienen pienet ruusukaalini, vai voisivatkohan ne vielä vähän kasvaa. No jäivät nyt vielä kuitenkin sinne kasvimaalle, toivottavasti eivät jäädy pilalle, söisin kuitenkin mieluummin pienen pienetkin ruusukaalini kuin en ollenkaan.

Tänään leikkasin kuolleet kosmokset pois, ja siivosin paljon muutakin kuollutta kasvustoa pois. Mutta miten ihmeessä näin pienessä pihassa onkin niin paljon sitä siivottavaa. Vieläkin jäi vaikka kuinka paljon tekemistä, jatkan kun ehdin ja jaksan. Oli kyllä todella mukava siivota pihaa, ilmakin oli mitä parhain, aurinko paistoi pilvien lomasta ja lämmitti juuri sopivasti, eikä liikaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti