lauantai 17. lokakuuta 2015

Sadonkorjuupiirakkaa

Viime viikon maanantaina päätin sadonkorjuun kunniaksi leipoa sadonkorjuupiirakkaa oman kasvimaani sadosta. Sittemmin olen leiponut pari muutakin suolaista piirakkaa, ja vaikka tämä ei olekaan ruoka- tai leipomisblogi ajattelin, että sopivat blogini aihepiiriin. Mutta kuvat ovat vähän puutteelliset; tämänkin sadonkorjuupiirakan hoksasin kuvata siinä vaiheessa, kun olin jo syönyt palan siitä, ja valoa oli vähän liian vähän.

Tämän sadonkorjuupiirakan pohjan tein kuten yleensä olen tottunut suolaisiin piirakoihin tekemään eli minun versioni tavallisesta, yksinkertaisesta peruspiirakkapohjasta. Kahdessa muussa piirakassa käytin Puikkosirkus -blogista löytämääni ohjetta.


Sadonkorjuupiirakka:

Pohja: 100g voita ja 3 dl jauhoja (suurin osa vehnäjauhoja, osaksi kaurahiutaleita ja ruis-, speltti- ja ohrajauhoja) nypitään sekaisin ja lopuksi lisätään vettä sen verran, että taikinasta tulee sopivan kasassa pysyvää ja muotoiltavaa. En ole koskaan mitannut veden määrää, mutta muutamia ruokalusikallisia voisi olla sopiva määrä. Taikina painellaan pyöreän piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Laitan piirakkavuoan jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi, ja esipaistan sitä noin 10 min. 200 asteessa ennen täytteen laittoa.

Täyte: Tällä kertaa käytin palsternakkaa, porkkanaa, purjoa, kesäkurpitsaa, paprikaa, tomaattia, sinihomejuustoa, juustoraastetta, 2 kananmunaa, 2 dl kermaa, yrttisuolaa ja mustapippuria.

Pesin pienehkön palsternakan, 3 (tosi)pientä porkkanaa, minikokoisen purjon ja minikokoisen kesäkurpitsan hyvin ja silppusin ne pieniksi, kuullotin ne pienessä öljymäärässä paistinpannulla. Silppusin pienen tomaatin ja pienen paprikan ja sekoitin ne kuullotettujen vihannesten joukkoon ja maustoin sekoituksen yrttisuolalla ja pippurilla. Levitin nämä esipaistetun pohjan päälle, ripottelin joukoon sinihomejuustomuruja ja päälle juustoraastetta. Sekoitin kananmunat ja kerman, joihin lisäsin myös vähän suolaa ja mustapippuria, ja kaadoin  sen muun täytteen päälle.

Paistoin piirakkaa noin puoli tuntia 200 asteessa.


Käytin tähän piirakkaan vain oman maan juuri korjattua satoa; suurimmaksi osaksi oikein minikasviksia, mutta täytettä oli kokonaisuudessaan juuri sopivasti, ja hyvää oli :) Pahoitteluni epämääräisyyksistä määrissä, mutta kun en muista tai osaa määritellä tarkemmin. Tähän voi käyttää oikeastaan mitä vain kasviksia oman maun tai saatavuuden mukaan. Sienet sopivat myös erinomaisesti joukkoon.

Ajattelin ensin, että kirjoitan niistä kahdesta muustakin piirakasta tässä postauksessa, mutta eiköhän tämä riitä tällä kertaa. Kirjoitan niistä sitten ihan oman postauksen, kun jaksan.

2 kommenttia: